Ameliorator de sol cu conţinut de carbonat de magneziu (dolomit) granulat.
Doza: 150-600 kg/ha – calcarizare de menţinere, și prevenirea simptomelor deficitului de magneziu
Ambalaj: sac big bag de 600 kg
Caracteristicile produsului:
Proprietăţi | Dimensiune/Unitate |
---|---|
Conţinut total de MgCO3 şi CaCO3 | min. 80% |
Conţinut de CaCO3 | min. 50% |
Conţinut de CaO | min. 28% |
Conţinut de MgCO3 | min 30% |
Conţinut de MgO | min. 14% |
Conţinut de umiditate | max 3% |
Culoare | cenuşiu deschis |
Dimensiunea granulelor | 3-6 mm, min. 90% |
Densitate, greutate specifică | 1,25/ dm2 |
Reacţie | 8.0-9.0 pH |
Reactivitate | 90% |
Forme de calcar şi efectele acestora:
CaCO3 (carbonat de calciu), respectiv CaCO3/MgCO3 (carbonat de calciu/carbonat de magneziu) se dizolvă în soluţia de sol cu conţinut de acid. La calculul cantităţilor necesare se va lua în considerare că efectul de neutralizare al MgO respectiv MgCO3 (carbonat de magneziu-dolomit) este la fel de adecvat ca al formelor CaO şi CaCO3.
Reacţia RomCalc Mg în sol: MgCO₃+2 H⁺→Mg²⁺+H2CO₃→Mg²⁺+H₂O+CO₂
În cazul utilizării produselor cu conţinut de carbonat de magneziu, creşterea valorii de pH a solului nu depinde de ionul de carbonat de magneziu, ci de ionii lor însoţitori.
Din formula de mai sus rezultă că anionul CO3 este responsabil pentru efectul de neutralizare. Se formează acid carbonic, care se descompune în dioxid de carbon și apă. Ionul CO3 astfel format este responsabil de neutralizarea acidităţii solului. Evident, carbonaţii de magneziu se descompun în acizi liberi, astfel, în intervalul de valori sub pH 7 au un efect neutralizant, iar peste această valoare au un efect alcalin.
Prezenţa magneziului în sol şi plante:
Conţinutul de magneziu al solului depinde de rocile formatoare de sol. Solurile nisipoase sunt sărace în magneziu, iar solurile afânate, aluviale formate pe bază de dolomit sau bazalt, respectiv solurile cu conținut ridicat de argilă, sunt bogate în magneziu. Magneziul se comportă în sol asemenea calciului, adică are o mobilitate bună, drept urmare din solurile uşoare poate fi eliminată prin spălare o cantitate semnificativă de magneziu. Magneziul, fiind o componentă centrală a clorofilei, joacă un rol important în metabolismul plantelor, în special în formarea proteinelor, carbohidraților și vitaminelor.
Simptomele deficitului de magneziu:
Necesarul de magneziu:
Suplimentarea magneziului trebuie să fie determinată în funcţie de necesitățile specifice ale plantei. În cazul suplimentării pentru menţinerea ameliorării solului se vor lua în considerare calităţile locului de cultivare şi nutriția actuală a solului. În nutriţia plantelor, magneziul acţionează ca antagonist al calciului, potasiului şi ionului de amoniu.
Din acest motiv este important să acordăm atenţie următoarelor aspecte:
- solurile cu valoarea pH-ului sub 5 (antagonism magneziu, aluminiu)
- solurile cu valoarea pH-ului peste 7(antagonism magneziu, calciu)
- solurile cu conţinut ridicat de potasiu (antagonism magneziu, potasiu)
- aplicarea azotatului de amoniu (îngrăşământ lichid UAN şi uree)
- în urma precipitaţiilor abundente (eliminare prin spălare)
- aportul redus de magneziu (cerinţă ridicată de magneziu)
- raportul ridicat de frunze, respectiv managementul intensiv al pajiștilor (cerinţă ridicată de magneziu)
În cazul solurilor cu cerinţe ridicate de calciu şi magneziu se recomandă utilizarea RomCalc Mg cu conţinut de magneziu. Conținutul ridicat de magneziu din acest produs oferă cel mai bun raport calitate-preț. Pentru accelerarea efectului şi evitarea efectelor secundare negative, pe solurile acide şi uşor acide se recomandă utilizarea RomCalc Mg.
Recomandare privind dozarea/pentru diferite plante:
Soiuri de plante | În funcţie de valoarea de pH a solului | Perioada recomandată pentru aplicare |
---|---|---|
Rapiţă | 200-600 kg/ha | înainte sau după semănat |
Leguminoase (soia, mazăre) | 200-600 kg/ha | înainte de semănat |
Floarea soarelui | 200-600 kg/ha | înainte de semănat |
Cereale | 150-400 kg/ha | înainte sau după semănat |
Porumb | 150-400 kg/ha | înainte de semănat |
Legume | 200-600 kg/ha | înainte de semănat |
Fructe, plantaţii | 200-600 kg/ha | pe tot parcursul anului |
Pajişte | 200-500 kg/ha | la începutul primăverii şi toamna |
Doza recomandată: între 150-600 kg/ha.